Hoe begin je met het maken van een website? Deel 2

Hoe begin je met het maken van een nieuwe website? (Deel 2)

In de vorige blog bespraken wij de voorbereiding om een website te maken. Dit ging over de onderwerpen: Hosting, domeinnaam en koers bepalen. In deze blog bespreken wij het bepalen van de huisstijl en het ontwerp!

Wij gaan van start! Schrijf eerst je ideeën op:
* Wat is het belangrijkste doel van jouw website? Producten verkopen, informatie delen, zoveel mogelijk bezoekers genereren etc.
* Wie is jouw doelgroep?
* Hoe kan je deze doelgroep bereiken? Hoe gaan potentiele klanten straks jouw website vinden?
Wanneer de doelen helder zijn kan je veel gerichter aan de slag. Kijk ook naar wat jouw doelgroep aanspreekt! Jouw website wordt een mix van jouw bedrijf en wat jouw doelgroep aantrekt.

De huisstijl
De huisstijl is bepalend voor wat je uitstraalt met je bedrijf. Wat past bij jouw stijl en bedrijf? Rustig, druk, felle kleuren, pastel tinten? Misschien heb je al een logo in een bepaalde stijl. In dat geval kan je kijken welke kleuren, vormen en lettertypen hierbij passen. Kies een stuk of vier kleuren die bij elkaar passen. Op de website https://coolors.co/ kan je gemakkelijk en gratis kleuren combineren om te bepalen wat mooi staat bij elkaar. De website geeft zelf ook suggesties van kleurenpaletten. Kleuren die je mooi vindt kan je vast zetten met het slotje, klik op de spatiebalk en dan zoekt het programma verder naar bijpassende kleuren.

coolors.co

Logo
Het logo van jouw bedrijf gebruik je niet alleen op de website, maar bijvoorbeeld ook op briefpapier en op Social media. Een goed logo is duidelijk en maakt jouw bedrijf herkenbaar. Kies voor een logo wat past bij jouw bedrijf en eigen smaak. Een logo moet herkenbaar zijn en uniek. In een logo kan je één of meerdere kleuren van de huisstijl verwerken. Een logo kan je zelf ontwerpen op de computer of je kan dit uitbesteden. Wanneer je dit uitbesteedt geef je je wensen en stijl aan en krijg je vaak een aantal ontwerpen om uit te kiezen.

Ontwerp
Het gaat natuurlijk niet alleen om een mooie nieuwe website. Vooropgesteld moet een website vooral functioneel zijn en een logische opbouw hebben. Ga ervan uit dat iemand die jouw website bezoekt voor het eerst kennis maakt met jouw bedrijf. Zorg dat iemand in één oogopslag kan zien wat jouw bedrijf doet en dat potentiele klanten jouw ook makkelijk kunnen bereiken. Je kan nog zo’n mooie website hebben, maar als de boodschap niet duidelijk is of het bedrijf is slecht te bereiken schiet je er niets mee op.

Wat moet er minstens op de website komen?
Bedenk alvast voordat je een website gaat bouwen wat er allemaal op moet komen.
* Titel van de website en eventueel een slogan of subtitel. Bijvoorbeeld: De stemadviseur. Voor een geloofwaardig politiek stemadvies. In één zin weet iedereen waar dit over gaat.
* Diensten. Wat doet het bedrijf, welke diensten heeft het bedrijf, in welke regio zijn de producten of diensten af te nemen?
* Over ons. Een pagina of stukje over het bedrijf en het team wat er werkt.
* Overige pagina’s. Zoals een fotogalerij, een blog etc.
* Contactpagina

TIP
Bedenk wat voor jouw bedrijf relevant is om op jouw nieuwe website te zetten. Schrijf de teksten lekker kort en bondig. Geef nuttige informatie aan jouw bezoekers mee.

Pak potlood en papier.
Aan de slag! De voorbereiding is klaar. Omdat dit waarschijnlijk de eerste keer is dat je zelf een website gaat maken raad ik je aan om de eerste opzet gewoon op papier te tekenen. Dit scheelt je enorm veel tijd als je straks voor het eerste een lay-out gaat bouwen en het toch weer opnieuw wilt doen, omdat je eigenlijk nog niet weet wat je wilt. Dus pak je potlood en papier. Teken op papier uit waar je titel komt, waar het menu komt, wat er op je homepage komt te staan, waar je foto’s en tekst wilt toevoegen. Door hier actief mee bezig te zijn ga je er ook beter over nadenken.


Dit was alweer deel 2 van “Hoe begin je met het maken van een nieuwe website?”. In de volgende blog gaan wij aan de gang met het zelf installeren van WordPress of de keuze voor een ander programma. Wat zijn de voor- en nadelen.

Hoe begin je met het maken van een website? Deel 1

Je weet al een tijdje dat je een nieuwe website wilt, maar niet waar je moet beginnen? Dan is dit een leuk en nuttig artikel om eens door te lezen. Er komt namelijk veel kijken bij het maken van een nieuwe website. In dit artikel bespreken wij de voorbereiding. Zo ga je goed van start!

Hosting, wat is dat?
Om een website te kunnen plaatsen op internet heb je een hosting nodig. Dit is een plek op internet waar jij ruimte koopt om jouw website neer te zetten. Let bij het kiezen van een hosting op de volgende punten:
* Wat zit er in hostingpakket?
* Is de hosting goed bereikbaar mocht je vragen hebben?
* Kies voor een SSL-verbinding. Hiermee zijn de gegevens die verzonden worden via jouw website beveiligd.
* Via je hosting loopt ook de webmail. Bijvoorbeeld info@jouwbedrijf.nl

TIP
Voor een normale website biedt een hosting standaard voldoende ruimte. Daar hoef je je geen zorgen over te maken. Mocht je een hele grote website hebben met veel data, veel automatisch mailverkeer of een hele grote hoeveelheid foto’s plaatsen op jouw website is het raadzaam om te kijken naar de aangeboden ruimte op de hosting. Deze activiteiten nemen veel ruimte in.

Domeinnaam
Heb je net een hippe pakkende naam voor jouw website en bedrijf bedacht, ga je op internet kijken, is de domeinnaam al vergeven aan een ander! Check eerst of jouw domeinnaam nog vrij is. Google even op “domeinnaam checken” en je bent er binnen 2 minuten uit of deze nog vrij is.

Nog enkele tips:
* Kies een domeinnaam die makkelijk te onthouden en te spellen is
* Kies een domeinnaam die iets zegt over jouw bedrijf of diensten
* Kies een domeinnaam die eindigt op .nl of .com. Dit komt professioneler over.

Bepaal je koers.
Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat jouw doel is. Wil je een product of dienst verkopen? Wil je mensen informeren?
Daarna kan je bepalen wie jouw doelgroep is, hoe je jouw doelgroep kan vinden en bereiken en welke informatie er allemaal op de website moet komen. Zet eens wat concrete dingen op papier. Zo ga je zelf ook kritischer kijken naar je eigen ideeën.

TIP
Leg je ideeën en plannen eens voor aan anderen. Vraag feedback.blog

Eindelijk beginnen
Wanneer je een hosting en domeinnaam hebt aangevraagd is de eerste stap naar een nieuwe website gezet. Hoe ga je nu verder? Je kan er voor kiezen om zelf een website te maken in een toegankelijk pakket zoals WordPress, JIMDO, Pixieset. (Let op: WordPress is niet een hosting, WordPress kan je gratis downloaden en installeren op jouw hosting.)

Liever uitbesteden?
Je kan er ook voor kiezen om jouw website te laten maken door een webdesigner. Dit kan zo uitgebreid als je wilt. Van het ontwerpen van de huisstijl, het bouwen van een website, tot het integreren van specifieke functies.

Liever zelf aan de slag?
Bij ons is het ook mogelijk om support te vragen wanneer je zelf een website wilt bouwen, maar tegen dingen aan loopt. Bijvoorbeeld het installeren van een pakket. Wij werken met een strippenkaartsysteem die inzetbaar is wanneer jij hulp nodig hebt.

Hopelijk heb je al veel nuttige informatie gelezen in deze eerste blog en kan je hiermee een start maken met die mooie nieuwe website! In onze volgende blog gaan we actief aan de gang met het bepalen van de huisstijl en het ontwerp. Zie ik je daar?


Wil je meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op of kijk bij onze aantrekkelijke pakketten en tarieven.

Wil je dit artikel delen? Dat kan via de buttons onder het bericht.

Maart 2020. Geschreven door Carmen Bakker.